SYKSYN TOHINAA

31.7.2016

Nyt se alkaa taas kohta olla täällä…syksy. Minun oma lempivuodenaikani. Silloin kaikki taas alkaa kesän tauon ja levon jälkeen. Perherintamallakin teinit palaavat kohta kouluun ja lopettavat yö kukkumisen ja iltapäivään nukkumisen.

Meille asukkaille syksy näyttäytyy mm. siten, että ilmoitukset seuraavan vuoden vuokrasta pamahtaa postiluukusta lokakuun loppupuolella. Sellainen asukas, joka ei ole millään lailla mukana vuokralaisdemokratiatoiminnassa ei välttämättä tiedäkään mitä kaikkea sitä ennen on jo tehty. Hekan alueyhtiöt pyytävät nimittäin talotoimikunnilta ja vuokralaistoimikunnilta lausuntoa kokonaisvuokrasta.

Vuokrakuitistakin ilmenee, että meillä on kaksi eri osaa maksettavana. Pääomavuokra (rahoitusvuokra) ja hoitovuokra. Tämä pääomavuokran osuus lasketaan Hekassa kaikille alueille ja siitä antaa lausunnon VNK (vuokralaisneuvottelukunta). Pääomavuokraan kuuluu mm. lainat, tontinvuokrat, varautumiset tulevaan ja isojen peruskorjausten omavastuuosuudet ja peruskorjausten takia asuntojen tyhjänä olo.

Tämä hoitovuokran osuus on se mihin me asukkaat voidaan siellä alueella vaikuttaa. Osa tästä hoitovuokrasta on sellaista, joka tasataan siellä alueella olevien talojen kesken ja osa tulee jokaiselle vuokranmääritysyksikölle itselleen vastattavaksi. Hoitovuokraan kuuluu huoneistoremontit, pienemmät remontit, sähköt, lämmöt, vedet, jätehuolto huoltoyhtiön työt jne. Kaikki se miten hyvin pidämme asuntoamme ja ympäristöämme, miten lutraamme vettä ja tuuletamme vaikuttaa vuokraamme. Tämä on kuitenkin vain osa kokonaisuutta.

Tärkeä osa tässä palapelissä ovat alueen talotoimikunnat, jotka antavat sen lausunnon omasta vuokrastaan. Olisi tärkeää, että jokaisesta talotoimikunnasta löytyisi ainakin yksi henkilö joka osaa lukea niitä talouspapereita, kun ne tulevat. Tai sitten jos sellaista henkilöä ei ole (tai ei ole koko talotoimikuntaa) apua pitäisi saada vuokralaistoimikunnalta tai alueen valvojalta. Sellaiseen asiaan kun ei voi ottaa kantaa josta ei ole tietoa. Monesti talousasiat koetaan vaikeina, mutta se on vaan matematiikkaa eli siis kovin järjellistä toimintaa. Pitäkää alueilla huoli, että talousasioiden koulutus on ajan tasalla.

Ensiarvoisen tärkeää olisi saada myös alueyhtiön ja vuokralaistoimikuntien ja talotoimikuntien tiedonsaanti kuntoon kaikilla alueilla. Välillä tulee ilmi tapauksia, etteivät alueyhtiöt ole toimittaneet vuokralaisaktiiveille kaikkia papereita mitä on sovittu ja käytännöt vaihtelevat alueittain aika lailla.

Olen tosi iloinen siitä, että melkein kaikilla alueilla on valittu oma alueyhtiön valvoja. Syksyn tullen me valvojatkin taas aloittelemme tarkastuskierroksiamme ja tapaamme toisiamme.

Hyvää syksyä kaikille tohinan parissa!